Blog

Waarom arbeidsmarktcommunicatie via video inzetten voor jouw bedrijf?

Wow! Ruim 50% van de Nederlandse bedrijven kampt met een personeelstekort en meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven heeft moeite om de juiste werknemers aan te trekken. Nu de vraag: hoe kunnen deze cijfers omlaag worden gehaald?

Een oplossing die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen is – je raadt het al – arbeidsmarktcommunicatie met video. Dit is passende videocontent, die bedrijven of vacatures op een juiste én pakkende manier aan het licht brengt bij potentiële werknemers.

Maar wat is arbeidsmarktcommunicatie eigenlijk en welke waarde kan het toevoegen voor jouw bedrijf? In deze blog nemen we je mee in de wereld van arbeidsmarktcommunicatievideo’s.

Wat is arbeidsmarkt-communicatie?

Arbeidsmarktcommunicatie omvat alle communicatie van de spelers binnen een arbeidsmarkt. Deze arbeidsmarktcommunicatie maakt onderdeel uit van je zogeheten ‘recruitment marketing’. Als bedrijf dien je strategisch goed na te denken over hoe en wat je over jouw bedrijf naar jouw droom kandidaat communiceert.

En juist deze manier van jouw bedrijf of vacature laten zien is hard nodig. Want waar vroeger de bedrijven het voor het zeggen hadden, staat anno 2024 de kandidaat centraal. Er is al jarenlang een shift gaande van werving op basis van vaardigheden, banen schaarste en focus op massa, naar gerichte communicatie, werving op basis van culturele fit en een war on talent – vooral in sectoren als tech, finance, data en gezondheid.

Een begrip wat onlosmakelijk verbonden is met arbeidscommunicatie is employer branding. Dit gaat over hoe je je wilt positioneren als werkgever. Wat we bijvoorbeeld steeds meer zien is dat bedrijven zich willen positioneren als een bedrijf waar vrijheid, flexibiliteit, authenticiteit en focus op mentale gezondheid centraal staan. Maar, het kan ook specifieker. Zo heeft Buutvrij creativiteit en out of the box centraal staan, en draait Red Panda Works op een ambitieuze werkomgeving.

Arbeidsmarktcommunicatie kan verschillende vormen aannemen, maar zoals eerder benoemd zien we dat het gebruik van video hiervoor de laatste tijd de voorkeur heeft. Vooral op social media heeft video bewezen beter de aandacht vast te houden dan het gebruik van tekst of stilstaand beeld. De mogelijkheden voor video zijn eindeloos en deze kunnen dus helemaal op maat worden gemaakt.

Waarom is video belangrijk voor arbeidsmarkt-communicatie?

Video had al langer ons hart gestolen voor recruitmentprocessen en employer branding. Denk aan het gebruik van video tijdens sollicitatiegesprekken of het sturen van presentaties en casebriefings via video.

Voor deze blog richten we ons echter volledig op video voor arbeidsmarktcommunicatie. Dit omvat het vinden van de juiste strategie, het maken van creatieve video-content en de online campagnevoering om de juiste potentiële werknemers aan te trekken. Waarom is dit zo belangrijk? Hierbij een aantal redenen dat arbeidsmarktcommunicatie via video cruciaal is voor bedrijven:

  1. De boodschap komt veel beter over dan met tekst of foto. Uit onderzoek blijkt dat kijkers 95% van de boodschap onthouden als het in videovorm werd verteld, tegenover slechts 10% voor tekst. Bizar, bijna 10x zo veel!
  2. Veel groter bereik. Linkedin deelt video’s sowieso 20x vaker dan andere types content. Maar ook de engagement en conversie zijn veel hoger. Vacatures krijgen 800% meer engagement en 34% meer sollicitaties binnen dan de vacatures zonder video.
meer engagement op vacatures!
0 %

3. Er wordt geen tijd, geld of andere resource verspild aan de verkeerde kandidaten. Met een gedegen videomarketing strategie voor jouw arbeidsmarktcommunicatie, zorg je ervoor dat de content past bij het bedrijf en bij de werknemers die jij aan wilt trekken. Zo blijkt uit onderzoek onder recruiters dat video de kwaliteit van de sollicitaties met 78% verhoogt. En ook wij hebben dit van dichtbij zien gebeuren. Zo hebben wij een brandvideo en verdiepende video’s gemaakt voor Tijhuis Ingenieurs om zichzelf op de markt te zetten als werkgever waar je voor wilt werken. Wat eigenaresse Myrte ons na de campagne vertelde?

Mensen weten gewoon echt op wat voor functie ze reageren. Het is ze duidelijker wat ze gaan doen in deze rol en de aanmeldingen zijn veel kwalitatiever geworden.

4. Je onderscheidt je van de concurrenten. Er zijn onwijs veel vacatures en er is weinig aanbod. De war for talent is nog steeds gaande. Met video steek je je hoofd boven het maaiveld uit. Een voorbeeld is de campagne voor Aviapartners die wij draaiden. Hierbij positioneerden we Aviapartner als aantrekkelijke werkgever door een groep jonge, zelfverzekerde medewerkers te laten zien die met trots en plezier hun vak uitoefenen. Hiermee haken we in op de belevingswereld van de doelgroep en houden we het realistisch; we laten zien dat werken op de luchthaven leuk is, maar ook keihard werken. Je leest hier meer over de campagne.

5. Je kunt heel specifiek en gericht communiceren. Zo kan je jouw unieke werksfeer laten zien, kan je een specifieke functie belichten en/of een werknemer in dezelfde functie laten vertellen over de werkzaamheden. Fijn dat die potentiële werknemer weet of die zich bij jou op werk écht thuis zouden voelen, toch?!

Neem een kijkje in één van onze casussen:

Wat kan

arbeidsmarkt-communicatie met video opleveren?

Succesvolle video inzet in arbeidscommunicatie leidt dus tot heldere communicatie, een hoger bereik, meer conversie, een hogere ROI en betere positionering. Maar wat levert het concreet op?

Op korte termijn levert het een kwalitatieve medewerker op die het team versterkt. Hiermee wordt veel tijd en geld gewonnen ten opzichte van traditionele recruitment. Een goed iemand aannemen voorkomt ook dat een werknemer snel weer vertrekt en dat er weer een nieuw iemand gezocht moet worden. Het vervangen van een medewerker kost zo’n 21% van het brutosalaris van het personeelslid. Omgerekend is dat 2,5 maand aan ‘salaris’ wat op gaat. Aan wat? Aan het verlies aan productiviteit, de kosten voor administratie en IT, maar ook – je raadt het al – aan de tijd en kosten voor recruitment en onboarding.

Aan de andere kant zijn goede, blije medewerkers productiever en zorgen ze voor een betere werksfeer en betere bedrijfsrelaties, wat personeelsverloop weer terugdringt. Op deze manier heeft goede arbeidsmarktcommunicatie ook voordelen voor de langere termijn. Zo leidt het tot productieve medewerkers, een tevreden team en minder personeelsverloop.

Ook kunnen arbeidscommunicatie video’s leiden tot een efficiëntere verdeling van resources, wanneer een gespecialiseerde partij wordt ingeschakeld. HR heeft dan tijd om zich te richten op taken die er echt toe doen en de marketingafdeling hoeft geen inhoudelijke kennis te hebben over video’s. Het heeft namelijk best wat voeten in de aarde, zo’n arbeidsmarktcommunicatie campagne met video. Er moet worden nagedacht over wat je als bedrijf wilt uitdragen, maar ook onderzoek worden gedaan naar de concurrenten, meningen van potentiële én bestaande medewerkers en een inventarisatie worden gemaakt van de online kansen.

Dit wordt allemaal vertaald in een concept en online campagne. Door een partij in te schakelen die hier al ervaring mee heeft, wordt er geen kostbare HR- of management tijd verspild aan inefficiënte projectplanning en hoeven creatives zich niet te gaan verdiepen in de complexe video-strategieën.

Hoe gaat jouw arbeidsmarkt-communicatie video-campagne eruitzien?

Met arbeidsmarktcommunicatie in videovorm kun jij jezelf als bedrijf of een specifieke vacature dus aan het licht brengen bij de juiste werknemers. Het voordeel? Grote besparing van tijd en waardevolle resources doordat processen efficiënter zijn ingericht, maar ook een tof en tevreden team.

Hopelijk hebben we je met deze blog wat meer inzicht gegeven in arbeidsmarktcommunicatie via video en waarom dit anders is dan traditionele arbeidsmarktcommunicatie of recruitment. Hoe nu verder? Begin met het uitdenken van wat je precies wilt bereiken en wat jij onder ‘kwalitatieve aanmeldingen’ vindt vallen. Breng in kaart wat je nu al voor ‘employer branding’ hebt. Dat is een goed begin om jouw arbeidsmarktcommunicatie op te starten.

Wij bieden een concreet recept waarmee we jou helpen om uit te blinken in arbeidsmarktcommunicatie met video als hoofdingrediënt. Meer weten? Neem contact met ons op! Je vindt de contactgegevens hier

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart